ZIMSKA POMOĆ DECI I MAJKAMA IZBEGLIM IZ UKRAJNE

Autor: Udruženje TELOK & Centar B4U

 • 1.000.000 RSD

  Cilj
 • 3.000 RSD

  Prikupljeno novca
 • 0

  dan(a) do isteka
 • Krajnji datum

  Metoda završetka
Prikupljeno u procentima :
0.30%
OVA KAMPANJA JE ZAVRŠENA
Srbija, Srbija

Udruženje TELOK & Centar B4U

12 Kampanja | 0 Kampanje koje mi se sviđaju

O Autoru

O Kampanji

Fondacija ADRA – Srbija i Centar „Balkan za tebe“ organizuju kampanju namenjenu za pomoć porodicama koje su zbog rata pobegle iz Ukrajine.

 

U Srbiji se trenutno nalazi više hiljada izbeglica, mahom majki sa decom. Većina se privremeno smestila kod rođaka ili prijatelja, sa nadom da njihov boravak u Srbiji neće trajati duže od par meseci. Kako ratu u Ukrajini još uvek traje i kako ulazi u zimski period, majke sa decom nemaju drugu perspektivu osim da ostanu tu gde jesu. To sve stvara dodatni psihološki i finansijski pritisak. Psihološki jer porodice nisu na okupu, a finansijski jer su se stvorile nove potrebe koje se vezuju za zimsku sezonu, a to su potrebe za:

 

– Zimskom odećom i obućom

– Toplim domom

– Lekovima i preko potrebnim lekarskim pregledima, intervencijama vezanim za zdravlje (poput stomatoloških, i slično).

 

Cilj ove kampanje je da se olakšaju uslovi za život porodica koje su primorane da napuste svoje domove, da najranjiviji među njima budu zbrinuti.

Živeti van svoje države je veoma teško i stvara dodatne nepredvidive troškove, pogotovo ako su u pitanju deca, zato je neophodno obezbediti im što mirniji i normalniji boravak. Na osnovu informacija kojima ADRA raspolaže, hitne potrebe u ovom zimskom periodu su:

 

– Obezbeđivanje izvora grejanja, kao i zimske odeće.

– Dodatni troškovi lečenja – svi oni imaju pravo da se, kao izbeglice, leče u zdravstvenom sistemu Srbije. Međutim, u velikom broju slučajeva troškovi koje oni ne mogu da pokriju su idalje svakodnevni, počevši od stomatoloških intervencija, preko bolničkog lečenja do specijalističkih pregleda i neophodnih lekova.

– Ustanovljeno je da su majke sa decom u riziku od zlostavljanja i zloupotrebe u smislu seksualnog rada, ukoliko novčano zavise od drugih za osnovne potrebe kao što su hrana, prevoz ili lečenje . Zbog toga, radnici centra za socijalni rad Republike Srbije procenjuju da bi jednokratna pomoć – u rangu onoga što dobijaju građani Srbije u sličnim situacijama, smanjilo rizik da neko ove majke sa decom ucenjuje i ugrozi na bilo koji način. Podrškom ranjivim majkama se, ne samo posredno već i neposredno podržava dete, odnosno deca.

 

Cilj ove kampanje jeste da se olakšaju uslovi za život porodica koje su primorane da napuste svoje domove, da najranjiviji među njima budu zbrinuti, kao i da se spreči bilo kakva zloupotreba i nasilje nad njima.

 

#decanisukriva

 

 

Ime Visina donacije Datum
Anonimno 3.000 RSD December 24, 2022